27/03/2023

Cloud computing - van A tot Z

Cloud computing, wat is het? Hoe is het ontstaan? Wat zijn de voordelen van cloud computing en welke jobs zijn er in cloud computing? Lees verder

geschreven door: Planet Talent
Cloud computing
Deel blogpost:

Cloud computing heeft zijn wortels in de ontwikkeling van computernetwerken en internet. Het idee van computergebruik op afstand dateert uit de jaren zestig, toen mainframecomputers te duur waren voor individuele gebruikers. In plaats daarvan kregen gebruikers toegang tot rekenkracht door tijd te delen op een enkele mainframecomputer. Dit stond bekend als time-sharing.

 

In de jaren 70 en 80 werden pc's betaalbaarder en met lokale netwerken (LAN's) konden gebruikers bronnen zoals printers en bestanden delen. In de jaren negentig werd internet algemeen beschikbaar, wat leidde tot de ontwikkeling van webgebaseerde applicaties en diensten.

 

De term "cloud computing" werd eind jaren negentig voor het eerst gebruikt, maar pas in het begin van de jaren 2000 kreeg het concept grip. In 2002 lanceerde Amazon Web Services (AWS) zijn eerste cloud computing-service, waarmee klanten rekenkracht en opslag via internet konden huren. Dit markeerde het begin van het moderne tijdperk van cloud computing.

 

Halverwege de jaren 2000 betraden andere bedrijven zoals Google en Microsoft de cloud computing-markt en begonnen ze hun eigen cloudgebaseerde diensten aan te bieden. Naarmate de vraag naar cloud computing groeide, nam ook het dienstenaanbod van cloudproviders toe.

 

Tegenwoordig is cloud computing een integraal onderdeel geworden van het moderne bedrijfsleven, waarbij bedrijven voor alles afhankelijk zijn van cloudgebaseerde services, van gegevensopslag en -verwerking tot applicatie-ontwikkeling en -implementatie.

 

 

 

Tijdlijn belangrijke feiten in de geschiedenis cloud computing

 

 

 • 1960: Het concept van time-sharing mainframecomputers komt op, waardoor meerdere gebruikers tegelijkertijd toegang hebben tot een enkele computer.

 

 • 1990: De opkomst van het internet leidt tot de ontwikkeling van Application Service Providers (ASP's), die via internet softwaretoepassingen aan klanten leveren.

 

 • 1999: Salesforce.com wordt gelanceerd als een van de eerste Software-as-a-Service (SaaS)-bedrijven en levert CRM-software (Customer Relationship Management) via internet.

 

 • 2002: Amazon Web Services (AWS) lanceert zijn eerste cloud computing-service, waarmee klanten rekenkracht en opslag kunnen huren via internet.

 

 • 2006: Google lanceert Google App Engine, een cloud computing-platform voor het ontwikkelen en hosten van webapplicaties.

 

 • 2008: Microsoft lanceert Windows Azure, het cloud computing-platform voor het ontwikkelen, implementeren en beheren van applicaties en services.

 

 

 • 2011: IBM kondigt zijn SmartCloud Services aan, een suite van cloud computing-services voor zakelijke klanten.

 

 • 2013: De term "serverless computing" wordt bedacht, verwijzend naar een cloud computing-model waarbij de cloudprovider de infrastructuur beheert en automatisch middelen toewijst als dat nodig is.

 

 • 2016: AWS lanceert Lambda, een serverloos computerplatform waarmee ontwikkelaars code kunnen uitvoeren zonder servers in te richten of te beheren.

 

 • 2020: De COVID-19-pandemie versnelt de acceptatie van cloud computing, aangezien werken op afstand en digitale transformatie essentieel worden voor bedrijven om te overleven en te gedijen.

 

 

 

Cloud computing

 

 

Wat is cloud computing?

 

 

Cloud computing is een model voor het leveren van computerservices via internet, waaronder servers, opslag, databases, software, analyses en meer. Deze services worden geleverd door cloudproviders zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud Platform (GCP).

 

 

 

 

Wat is het doel van cloud?

 

 

Het doel van cloud computing is om on-demand toegang te bieden tot computerbronnen, waaronder servers, opslag, databases, software en meer, via internet. Hierdoor hebben bedrijven en particulieren snel en eenvoudig toegang tot de computerbronnen die ze nodig hebben, zonder te hoeven investeren in en het onderhouden van hun eigen infrastructuur.

 

 

 

Voordelen cloud computing

 

 

Cloud computing biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele on-premises computing, waaronder:

 

 

 • Schaalbaarheid: Cloudservices kunnen naar behoefte eenvoudig worden opgeschaald of verkleind, waardoor bedrijven zich snel kunnen aanpassen aan veranderingen in de vraag.

 

 • Kosteneffectiviteit: cloudservices kunnen kosteneffectiever zijn dan on-premises computing, omdat bedrijven hierdoor niet langer hoeven te investeren in en hun eigen computerinfrastructuur te onderhouden.

 

 • Flexibiliteit: Cloudservices zijn overal toegankelijk met een internetverbinding, waardoor bedrijven kunnen profiteren van werken op afstand en andere flexibele werkregelingen.

 

 • Betrouwbaarheid: Cloudproviders bieden een hoge mate van uptime en betrouwbaarheid, met ingebouwde redundantie en failover-mogelijkheden om ervoor te zorgen dat services beschikbaar blijven, zelfs in het geval van een hardwarestoring of ander probleem.

 


Over het algemeen heeft cloud computing de manier veranderd waarop bedrijven computers benaderen, door een flexibeler, kosteneffectiever en schaalbaarder model aan te bieden dat bedrijven kan helpen innoveren en groeien.

 

 

 

Hoe lang bestaat de cloud?

 

 

De oorsprong van cloud computing gaat terug tot de jaren zestig, toen mainframecomputers werden gebruikt om rekenkracht te leveren aan meerdere gebruikers door middel van time-sharing. Het moderne tijdperk van cloud computing begon echter in de vroege jaren 2000, toen bedrijven als Salesforce, Amazon en Google cloudgebaseerde diensten begonnen aan te bieden.

 

 

Dus, afhankelijk van hoe je cloud computing definieert, kan worden gezegd dat het al meer dan 60 jaar of meer dan 20 jaar bestaat."

 

 

 

Waarom wordt dit de cloud genoemd?

 

 

De term 'de cloud' is een metafoor voor internet.

 

Cloud computing omvat het bieden van on-demand toegang tot een gedeelde pool van computerbronnen via internet, en de term 'cloud' wordt gebruikt om de abstracte aard van deze bronnen weer te geven, die niet gebonden zijn aan een specifieke fysieke locatie of apparaat. In plaats daarvan zijn ze toegankelijk via internet, wat vaak wordt weergegeven in diagrammen en illustraties als een wolkvormig symbool.

 

 

 

Wie bedacht de term cloud computing?

 

 

De term 'cloud computing' werd voor het eerst in zijn moderne betekenis gebruikt in 2006, toen Amazon Web Services zijn dienst Elastic Compute Cloud (EC2) lanceerde. Sindsdien is de term op grote schaal gebruikt en is nu synoniem met on-demand toegang tot computerbronnen via internet.

 

Al wordt dit betwist door bronnen die beweren dat Eric Schmidt, de voormalige CEO van Google, als eerste de term "cloud computing" naar voren bracht, en dit op 9 augustus 2006, op de Search Engine Conference (SES San Jose 2006).

 

Om het verhaal volledig te maken, hebben we ook nog de bewering dat in 1996 een groep technologie-executives bij Compaq voor het eerst de term Cloud Computing gebruikte, bij het bespreken van de ontwikkeling van computing business.

 

 

 

Welke vormen van cloud computing zijn er?

 

 

Er zijn drie hoofdtypen cloudcomputing:

 

 

 1. Infrastructure as a Service (IaaS): Dit type cloud computing biedt via internet toegang tot computerinfrastructuur, zoals virtuele machines, servers, netwerken en opslag. IaaS stelt bedrijven en particulieren in staat om snel infrastructuurbronnen in te richten en naar behoefte te schalen, zonder te hoeven investeren in en het onderhoud van hun eigen hardware.


 2. Platform as a Service (PaaS): Dit type cloud computing biedt toegang tot een platform voor het bouwen en implementeren van applicaties via internet. PaaS omvat doorgaans een reeks tools en services voor het ontwikkelen, testen en implementeren van applicaties, waardoor bedrijven en ontwikkelaars zich kunnen concentreren op de ontwikkeling van applicaties zonder de onderliggende infrastructuur te hoeven beheren.


 3. Software as a Service (SaaS): Dit type cloud computing biedt toegang tot softwaretoepassingen via internet. SaaS-applicaties worden doorgaans gehost en onderhouden door een externe provider, waardoor bedrijven en particulieren niet langer hun eigen software hoeven te installeren, beheren en bijwerken.

 

 

Naast deze drie hoofdtypen zijn er ook andere vormen van cloud computing, zoals Function as a Service (FaaS), dat toegang geeft tot serverloze computerplatforms, en Desktop as a Service (DaaS), dat toegang geeft tot virtuele desktops over het internet.

 

 

 

Cloud computing voorbeelden

 

 

Er zijn veel voorbeelden van cloud computing-diensten en -bedrijven. Hier zijn een paar:

 

 

 • Amazon Web Services (AWS) - Dit is een van de grootste cloudserviceproviders ter wereld en biedt een breed scala aan cloudcomputingservices, zoals EC2, RDS en S3.

 

 • Microsoft Azure - Dit is een ander populair cloud computing-platform dat een scala aan services biedt, zoals virtuele machines, databases en analyses.

 

 • Google Cloud Platform - Dit is een cloud computing-platform dat services biedt zoals computing, opslag en applicatie-ontwikkeling.

 

 • Dropbox - Dit is een cloudgebaseerde service voor het delen en opslaan van bestanden waarmee gebruikers hun bestanden overal met een internetverbinding kunnen opslaan en openen.

 

 • Salesforce - Dit is een cloudgebaseerd CRM-platform (Customer Relationship Management) waarmee bedrijven hun klantinteracties en verkoopprocessen kunnen beheren.

 

 • Zoom - Dit is een cloudgebaseerd platform voor videoconferenties waarmee gebruikers virtuele vergaderingen en webinars kunnen hosten en bijwonen.

 

 • Slack - Dit is een cloudgebaseerd samenwerkingsplatform waarmee teams in realtime kunnen communiceren en samenwerken.

 

 

 

 

 

Jobs in cloud computing

 

 

De cloud computing-industrie biedt een scala aan vacatures, van functies op instapniveau tot seniorfuncties. Enkele van de meest populaire banen in cloud computing, volgens de gegeven zoekresultaten op internet, zijn:

 

 

 • Cloud Engineer - Dit is een rol op instapniveau waarbij het gaat om het ontwerpen, bouwen en onderhouden van cloudgebaseerde systemen en infrastructuur. (ontdek de vacature van Cloud Engineer bij Planet Talent).

 

 • Cloudontwikkelaar - Deze rol omvat het ontwikkelen en implementeren van cloudgebaseerde applicaties en services met behulp van programmeertalen en cloudplatforms.

 

 • Cloud Architect - Dit is een functie op senior niveau waarbij het gaat om het ontwerpen en overzien van de cloud computing-strategie van een bedrijf, inclusief migratie, beveiliging en infrastructuur.

 

 • Data Scientist - Deze rol omvat het gebruik van cloudgebaseerde tools en platforms om grote hoeveelheden gegevens te analyseren en te interpreteren voor zakelijke inzichten.

 

 • Beveiligingsbeheerder - Deze rol omvat het implementeren en beheren van beveiligingsmaatregelen om cloudgebaseerde systemen en gegevens te beschermen tegen cyberdreigingen.

 

 • System Engineer - Deze rol omvat het beheer en onderhoud van cloudgebaseerde systemen en infrastructuur om optimale prestaties en beschikbaarheid te garanderen. (ontdek de vacature van System Engineer bij Planet Talent).

 

 

De salarissen voor cloud computing-professionals zijn gestegen en de verwachting is dat de branche de komende jaren zal blijven groeien. Een certificaat of diploma in cloud computing kan een carrière op dit gebied versnellen. Wil jij starten in Cloud Computing? Kijk dan eens bij Planet Talent om je carrière te kickstarten en snel te groeien.

 

 

 

De toekomst van cloud computing

 

 

De toekomst van cloud computing zal naar verwachting nog transformatiever en innovatiever zijn dan nu het geval is. Hier zijn enkele trends die waarschijnlijk de toekomst van cloud computing zullen bepalen:

 

 

 • Groei in edge computing - Naarmate het aantal aangesloten apparaten blijft groeien, zal er steeds meer behoefte zijn aan rekenkracht en gegevensopslag aan de rand van het netwerk, dichter bij waar gegevens worden gegenereerd. Edge computing maakt snellere verwerking en verminderde latentie mogelijk voor toepassingen zoals IoT en autonome voertuigen.

 

 • Meer gebruik van AI en machine learning - Cloud computing zal een cruciale rol spelen bij het mogelijk maken van geavanceerde AI- en machine learning-toepassingen, zoals natuurlijke taalverwerking en computervisie. Cloudleveranciers zullen blijven investeren in het ontwikkelen en aanbieden van AI- en machine learning-diensten aan hun klanten.

 

 • Grotere acceptatie van hybride cloudoplossingen - Veel organisaties zullen hybride cloudoplossingen blijven gebruiken, waarbij openbare clouddiensten worden gecombineerd met private cloudinfrastructuur, om een ​​balans te vinden tussen flexibiliteit, beveiliging en kosteneffectiviteit.

 

 • Nadruk op cloudbeveiliging en compliance - Naarmate meer gevoelige gegevens en kritieke applicaties naar de cloud verhuizen, zal er meer behoefte zijn aan cloudbeveiliging en compliancemaatregelen. Cloudproviders zullen blijven investeren in het ontwikkelen en verbeteren van hun beveiligings- en compliance-aanbod. Over het algemeen ziet de toekomst van cloud computing er rooskleurig uit, met aanhoudende groei en innovatie in de komende jaren.

 

 

 

Gerelateerde posts