03/05/2021

Het verhaal van consultant Lucas, developer bij ArcelorMittal

Wat is dat nu eigenlijk, een carrière starten als consultant bij Planet Talent? Dat laten we graag onze consultant Lucas zelf vertellen. Lees verder

geschreven door: Planet Talent
Lucas Vanderperre op het bootcamp van Planet Talent
Deel blogpost:

Aanbevolen door een vriend

Als net afgestudeerde starter je weg vinden in IT is niet evident. Toen ik afstudeerde in Toegepaste Informatica wist ik wel welke programmeertaal ik het beste kon, maar voor de rest had ik nog geen idee wat de mogelijkheden waren of waar mijn toekomst lag. 

 

Tijdens een stage raakte ik in gesprek met iemand die een half jaar eerder bij Planet Talent was begonnen. Hij vertelde me dat het de ideale plek is om een sterke start te maken omdat er echt wordt ingezet op persoonlijke groei. Dat zag ik wel zitten, want ik was niet iemand die als developer gewoon op de achtergrond wou blijven. Ik hoopte dat Planet Talent me kon helpen om mijn plaats te vinden.

 

Een bruisend netwerk van gelijkgezinden

Zo gezegd, zo gedaan. Bij Planet Talent kwam ik meteen in een netwerk van gelijkgezinden terechtIn het leven heb je twee soorten mensen: zij die meteen afhaken en alles dwaas vinden, en zij die enthousiast en oprecht nieuwsgierig zijn. Alle startende consultants bij Planet Talent behoorden tot die tweede categorie en dat scheptmeteen een band. 

 

Een uniek programma

Bij Planet Talent doorliep ik een uniek programma om mijn vaardigheden aan te scherpen. Vooral de bootcamps vond ik leerrijk. Je brengt enkele dagen door met andere Planet Talent consultants die in dezelfde periode begonnen zijn. Je krijgt een hoop kennis mee en voert opdrachten uit. Na enkele persoonlijkheidstests leg je voor jezelf doelstellingen vast. Jij beslist op welk vlak je nog wilgroeien en je coach volgt dat dan verder mee op.

 

 

Planet Talent heeft een uniek programma, vooral de bootcamps vond ik leerrijk

 

 

Persoonlijke ontwikkeling in een stroomversnelling

Tegelijk werd er ook gewerkt aan onze soft skills. Ik moet zeggen dat ik op dat vlak al wel een sterke basis had, maar ik heb toch nog veel bijgeleerd. Wat ik leuk vind aan Planet Talent is dat ze je niet gewoon voorbereiden op je job, maar op het bedrijfsleven in het algemeen. Je persoonlijke ontwikkeling komt in een stroomversnelling terechtWat mij is bijgebleven zijn de principes van The Seven Habits of Highly Effective PeopleStand Up to Stand Out en het Insights-kleurenmodel: dat zijn inzichten waar je levenslang de vruchten van plukt en je een bredere basis geven als mens. 

 

Lucas 2

 

Leren navigeren in de zakenwereld

Planet Talent leert je ook om op een professionele manier te navigeren in de zakenwereld: ga nooit onvoorbereid naar een vergadering, wees positief ingesteld, plan meetings liever om 11u dan om 15u … We kregen zelfs tips over timemanagement en mailboxbeheerZo word je klaargestoomd voor het échte leven.

 

Je leert ook denken als een ondernemer. We hebben zelfs een fictief businessplan opgesteld. Je krijgt inzicht in hoe een bedrijf gerund wordt en leert het grote plaatje te zienZo kunnen we écht het verschil maken in de bedrijven waar we terechtkomen. 

 

Begeleiding door een persoonlijke coach 

Je wordt in het echte leven gesmeten, maar door de voorbereiding bij Planet Talent kom je snel op je pootjes terecht. Bovendien heb je een coach die je altijd mag bellen of mailen als je ergens mee zit. Ik heb elke drie maanden overleg met mijn coach en elk half jaar een 360°-evaluatiemoment met mijn manager. Je weet dus dat je er niet alleen voor staat.

 

.NET developer bij ArcelorMittal

Intussen werk ik een kleine twee jaar bij staalproducent ArcelorMittal als consultant developer op het ScaleUp-project. Momenteel houd ik me vooral bezig met de supply chain en de verwerking van de materiaaldata. Ik heb eigenlijk al best veel verantwoordelijkheid gekregen. Ondertussen zou je me zelfs een ancien kunnen noemen. Toen mijn teamleader op ouderschapsverlof vertrok, heb ik enkele van zijn taken overgenomen. Dat zou ik vroeger nooit gedurfd hebben. Ik zie mezelf uiteindelijk nog verder groeienBinnen vijf jaar wil ik een senior consultant zijn met goede leidinggevende vaardigheden. 

 

 

Ik heb best veel verantwoordelijkheid gekregen. Eigenlijk zou je me een ancien kunnen noemen

 

Vol vertrouwen een vergaderzaal binnen 

Mijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid. Ik wandel nu vol vertrouwen een vergaderzaal binnen. Dat was vroeger wel andersBovendien heeft mijn tijd bij Planet Talent me echt gevormd tot wie ik nu ben. Ik sta sterk in mijn schoenen en voel me thuis in het bedrijfsleven. En dat is te danken aan de begeleiding die verder ging dan gewoon pure programmeertaal.

 

Al hebben mijn hard skills ook wel een enorme vlucht genomen. Mijn kennis van development is exponentieel toegenomen. De hoeveelheid code die ik nu aflever tegenover vroeger is gigantisch. Kortom: de starter die ik was en wie ik nu bendat zijn twee verschillende mensen.  

 

Warm aanbevolen

Mijn tip aan andere young potentials? Start als consultant via Planet Talent. Alleen al omwille van de sterke en persoonlijke begeleiding, die niet evident is. Ik hoor van leeftijdsgenoten dat ze zich soms een nummertje voelen in grote firma’s en dat is hier echt niet het geval.

 

Een extra tipdurf uit je comfortzone te tredenDat is iets waar ik zelf elke dag mijn best voor doe, en het werpt zijn vruchten af. Naar mijn ervaring is uit je comfortzone komen de enige manier om echt te groeien in je job.

Gerelateerde posts