08/03/2023

Internationale vrouwendag: 3 rolmodellen

Hoe is Internationale Vrouwendag ontstaan? Wat is het belang van vrouwelijke rolmodellen? En welke zet Planet Talent graag in de kijker? Lees verder

geschreven door: Planet Talent
Deel blogpost:

Hoe is Internationale Vrouwendag ontstaan?

 

Internationale Vrouwendag is ontstaan uit arbeidersbewegingen in Noord-Amerika en Europa tijdens het begin van de 20e eeuw, en de vroegste versie zou een "Vrouwendag" zijn, georganiseerd door de Socialist Party of America in New York City op 28 februari 1909.

 

In 1910 werd een Internationale Vrouwendag voorgesteld en unaniem goedgekeurd tijdens een conferentie in Denemarken, wat leidde tot de eerste viering ervan in Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Zwitserland in 1911.

 

Het was bedoeld om wereldwijd te pleiten voor vrouwenrechten en -kwesties, zoals het recht van vrouwen op werk, stemrecht , worden opgeleid, een openbaar ambt bekleden en een einde maken aan discriminatie.

 

Waarom Internationale Vrouwendag anno 2023 nog steeds belangrijk is

 

Internationale Vrouwendag blijft belangrijk, aangezien genderongelijkheid en discriminatie van vrouwen wereldwijd blijven bestaan.

 

Ondanks de vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt, worden vrouwen nog steeds geconfronteerd met uitdagingen in verschillende aspecten van hun leven, zoals onderwijs, werk, gezondheidszorg en politieke participatie. De pandemie heeft ook de onevenredige gevolgen voor vrouwen aan het licht gebracht, waardoor de bestaande ongelijkheden zijn verergerd.

 

Internationale Vrouwendag biedt een gelegenheid om het bewustzijn te vergroten, successen te vieren en op te roepen tot actie voor gendergelijkheid. Het herinnert eraan dat vrouwenrechten mensenrechten zijn en dat iedereen een rol moet spelen bij het creëren van een meer rechtvaardige en rechtvaardige wereld.

 

Het belang van vrouwelijke rolmodellen voor de Internationale Vrouwendag

 

Vrouwelijke rolmodellen zijn essentieel voor Internationale Vrouwendag omdat ze inspiratie, hoop en aanmoediging bieden aan vrouwen en meisjes over de hele wereld.

 

Rolmodellen zijn individuen die succes hebben geboekt in hun respectieve vakgebieden, obstakels hebben overwonnen en een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de samenleving. Door hun verhalen en ervaringen te delen, dienen ze als voorbeeld van wat vrouwen kunnen bereiken en inspireren ze anderen om hun dromen en ambities na te streven.

 

Vrouwelijke rolmodellen zijn te vinden op verschillende gebieden, waaronder de politiek, het bedrijfsleven, sport, entertainment en de academische wereld. Ze helpen genderstereotypen aan de kaak te stellen en diversiteit en inclusie te bevorderen, waarbij ze een krachtig signaal afgeven dat vrouwen op elk gebied kunnen uitblinken.

 

Vrouwelijke rolmodellen voor Planet Talent

 

Binnen ons team vroegen we aan de vrouwelijke collega’s welke vrouwelijke rolmodellen zij hebben en waarom. Door deze rolmodellen in de kijker te zetten en te vieren op Internationale Vrouwendag, willen we toekomstige generaties vrouwen inspireren en een meer rechtvaardige wereld voor iedereen creëren.

 

Arianna Huffington

 

Wie is Arianna Huffington?

 

Arianna Huffington is een Grieks-Amerikaanse auteur, columnist en ondernemer. Ze werd geboren op 15 juli 1950 in Athene, Griekenland.

 

Huffington is vooral bekend als mede-oprichter van de nieuwswebsite "The Huffington Post", die ze in 2005 lanceerde. Daarvoor was ze columniste en auteur van verschillende boeken, waaronder "The Female Woman" en "Thrive".

 

Huffington is uitgeroepen tot een van de 100 meest invloedrijke mensen van 2011 door Time Magazine en heeft talloze onderscheidingen ontvangen voor haar werk in de media en de politiek.

 

Ze is ook een pleitbezorger voor verschillende sociale doelen, waaronder vrouwenrechten, klimaatverandering en hervorming van de gezondheidszorg.

 

Waarom is Arianna Huffington voor ons een rolmodel?

 

 

“Het boek Thrive van Arianna Huffington inspireerde mij om op een nieuwe manier naar succes te kijken en heeft de manier waarop ik in het leven sta sterk beïnvloed.”

Kristel Seymus, Planet Talent

 

Het boek Thrive

 

Thrive is een boek geschreven door Arianna Huffington dat pleit voor de noodzaak om succes in de moderne wereld opnieuw te definiëren.

 

Huffington stelt dat de huidige definitie van succes in de samenleving, die gericht is op geld en macht, niet houdbaar is en kan leiden tot stress en burn-out. In plaats daarvan stelt ze een nieuwe definitie van succes voor die welzijn, wijsheid, verwondering en geven omvat.

 

Lieve Blancquaert

 

Wie is Lieve Blancquaert?

 

Lieve Blancquaert is een Belgische fotografe, televisiepresentatrice en documentairemaakster. Ze is vooral bekend om haar documentaire televisieseries, die in België en andere landen zijn uitgezonden.

 

Blancquaerts documentaires verkennen een breed scala aan onderwerpen, waaronder geboorte, liefde, huwelijk, dood en religie, en richten zich vaak op de culturele en sociale aspecten van deze thema's.

 

Haar werk is bekroond met talrijke prijzen, waaronder de Vlaamse Televisie Sterren en de Prix Circom Regional. Blancquaerts fotografie is ook tentoongesteld in galeries en musea in heel Europa.

 

Waarom is Lieve Blancquaert voor ons een rolmodel?

 

 

“Ze kijkt met een neutrale open blik naar een bepaald thema en laat in haar portretten, iedereen zijn zoals hij/zij/hen is. Waardoor je de eerlijkheid, kwetsbaarheid en puurheid duidelijk in de foto naar voren komt."

- Petra Troubleyn, Planet Talent

 

 

Als je deze visie doortrekt naar het bedrijfsleven, dan pas kan iemand zich volledig professioneel ontplooien en kan er oprecht samengewerkt worden. Een goede basis voor een gezond en sterk bedrijf.”

- Petra Troubleyn, Planet Talent

 

Selena Gomez

 

Wie is Selena Gomez?

 

Selena Gomez is een populaire Amerikaanse zangeres, actrice en producer. Ze werd geboren op 22 juli 1992 in Grand Prairie, Texas.

 

Gomez begon haar carrière als kindactrice in de kindertelevisieserie 'Barney & Friends'. Ze werd eind jaren 2000 beroemd vanwege haar hoofdrol in de Disney Channel-serie 'Wizards of Waverly Place'.

 

Gomez speelde ook in verschillende films, waaronder 'Spring Breakers', 'The Fundamentals of Caring' en 'A Rainy Day in New York'. Als zanger heeft Gomez verschillende succesvolle muziekalbums uitgebracht, waaronder 'Stars Dance' en 'Rare'.

 

Ze heeft talloze prijzen gewonnen voor haar werk op het gebied van muziek en entertainment en staat ook bekend om haar filantropische inspanningen, waaronder haar pleidooi voor bewustzijn van geestelijke gezondheid.

 

Waarom is Selena Gomez voor ons een rolmodel?

 

 

“Selena is een enorm sterk persoon. Ze heeft de ziekte 'Lupus' en in het begin was het enorm moeilijk voor haar om dit wereldkundig te maken. Na enkele reacties van haar fans, bracht ze naar buiten dat ze de ziekte Lupus heeft."

- Consultant bij Planet Talent

 

 

Selena inspireert mij omdat ze een doorzetter is. Ondanks haar ziekte, blijft ze positief ingesteld en gaat ze haar dromen achterna. Ikzelf heb al veel geleerd van haar, zo heeft ze mij geleerd om door te zetten op de moeilijkste momenten..”

- Consultant bij Planet Talent

Gerelateerde posts