De nieuwste generatie op de arbeidsmarkt blinkt uit met persoonlijke competenties. Ze weten wat ze willen en durven erom te vragen.
Yes! Eindelijk een generatie die impact bovenaan het prioriteitenlijstje zet. 😀
Hoe maak je als starter meteen impact? Er zijn een aantal persoonlijke competenties, oftewel soft skills, die je vanaf dag één daarbij helpen;
Deze 20 soft skills moet je in huis halen
- Gedrevenheid
- Sterk leervermogen
- Wendbaarheid
- Klantgerichtheid
- Zin voor initiatief
- Positieve attitude
- Leiderschap
- Betrokkenheid
- Zelfinzicht
- Communicatie skills
- Teamspirit
- Creativiteit
- Discipline
- Doelgericht werken
- Emotionele intelligentie
- Innovatie
- Verantwoordelijkheidszin
- Kritisch inzicht
- Stressbestendigheid
- Organisatietalent
Welk effect hebben deze persoonlijke competenties op je succes?
Een diploma is één ding, maar kennis is niet alles. Uit onderzoek blijkt dat ook je persoonlijkheid een enorme invloed heeft op je succes.
Dat betekent niet dat je het maar moet doen met wat your mama gave ya. Net als bij hard skills, kan je ook aan je soft skills werken: bepaalde competenties aanscherpen en andere gewoontes afleren.
Gedrevenheid
➡️ Toon ambitie en leg de lat steeds hoger voor jezelf.
Doe wat je doet met goesting. Niet om een bepaalde status te bereiken, maar om trots te kunnen zijn op je werk. Stel doelen voor jezelf en ga daar voluit voor.
- Op korte termijn… zorgt deze gedrevenheid er voor dat je voldoening haalt uit je job.
- Op lange termijn… valt deze gedrevenheid sowieso ook op bij je leidinggevenden. Meer verantwoordelijkheid? Een uitdagend project? Ze weten dat ze daarvoor bij jou mogen aankloppen.
Een sterk leervermogen
➡️ Zeg nooit ‘ik kan dat niet,’ maar altijd ‘ik kan dat NOG niet.’.
Mensen met een sterk leervermogen verwelkomen verandering en verwerken snel nieuwe informatie.
- Op korte termijn… versnelt een sterk leervermogen je lancering in het bedrijf. Hoe korter je ‘inlooptijd’, hoe sneller je verantwoordelijkheid krijgt.
- Op lange termijn… blijf je steeds bij met de skills die nodig zijn om je werk interessant te houden. Zo krijgen de robots jouw job niet in handen.
Wendbaarheid
➡️ Wendbaarheid gaat over meer dan je flexibel opstellen.
Het uit zich vooral in veerkracht (‘resilience’ in Engelstalige artikels): leren uit je fouten en niet bij de pakken blijven zitten na een tegenslag. “Intelligence is the ability to adapt”, aldus Stephen Hawking.
- Op korte termijn… zal je meer zelfvertrouwen opbouwen. Je eerste stappen in het werkveld zet je met vallen en opstaan. Wendbare mensen zullen er sterker uitkomen.
- Op lange termijn… helpt het je net om die (professionele) tegenslagen te voorkomen. Je wendbaarheid heeft er immers voor gezorgd dat je leert uit je fouten.
Klantgerichtheid
➡️ Klant is koning: niet alleen in de service die je biedt, maar ook in de beslissingen die je neemt.
Wie goed vanuit het perspectief van de klant kan denken, zal zo de business doen groeien. En met de business, zichzelf.
- Op korte termijn… leer je enorm veel door goed naar je klanten te luisteren. Over je product/service, over het bedrijf en over je eigen manier van communiceren. Dat is vanzelfsprekend voor iemand die in sales werkt, maar geldt eigenlijk voor iedereen die een job met toekomstgarantie zoekt.
- Op lange termijn... is dit een levensnoodzakelijke skill. De toekomst is aan de bedrijven die excelleren in customer experience (denk Uber, Airbnb …).
Proactiviteit
➡️ Kunnen anticiperen op kansen, nieuwe ontwikkelingen of problemen en op tijd de juiste manier vinden om ermee om te gaan.
Proactiviteit begint klein (bekijk je elke dag wat je moet doen, of plan je ook op lange termijn?), maar het maakt al snel een groot verschil voor je werk, je collega’s en je klanten.
- Op korte termijn… zorgt een proactieve houding voor minder stress, meer productiviteit en een goede relatie met je collega’s en/of klanten.
- Op lange termijn… word je er ook echt gelukkiger van. Reactieve mensen redeneren dat de ‘wereld is wat het is’ en dat alles hen overkomt. Proactieve denkers nemen het heft in eigen handen; ze klagen veel minder en krijgen veel meer gedaan.
Een positieve attitude
➡️ Met welk been je uit bed stapt, heeft invloed op alles wat je die dag doet.
Zoek naar een job die jou voldoening geeft en waarvoor je (bijna) elke dag met de glimlach op staat. Sta eens stil bij welke rol jij vervult op kantoor: die van cynische zwartkijker of energieke zonneschijn?
- Op korte termijn… garandeert een positieve ingesteldheid dat je makkelijk sociale relaties opbouwt en in oplossingen in plaats van problemen leert denken.
- Op lange termijn… blijft het een barometer voor je motivatie. Wanneer je je dan toch futloos of ongeïnteresseerd voelt, weet je dat er iets niet klopt. En kan je actie ondernemen.
Leiderschap
➡️ Ja, ook bij starters wordt leiderschap geapprecieerd.
Wie visie, responsabiliteit en sterke communicatie skills voor kan leggen, wordt hiervoor vaak beloond met meer uitdaging en verantwoordelijkheid.
- Op korte termijn… onderscheid je je snel van leeftijdsgenoten door maturiteit en verantwoordelijkheidszin te tonen.
- Op lange termijn… zal je gevraagd worden om teams en projecten te leiden.
Ben jij iemand die graag manager wil worden? Of die een andere leidinggevende positie ambieert? Lees dan hier hoe Google na 20 jaar onderzoek dé 10 karakteristieken van een succesvolle manager heeft bepaald. Super leerrijk!
Betrokkenheid
➡️ Ook wel loyaliteit, ambassadorship of engagement genoemd.
In welke mate jij je betrokken voelt bij het bedrijf, heeft een invloed op hoe graag én hoe goed je het werk doet.
- Op korte termijn… verhoogt een sterke betrokkenheid je intrinsieke motivatie. Wanneer je gelooft in de visie van het bedrijf en je job graag doet, zal je automatisch ook beter presteren.
- Op lange termijn… zijn betrokken werknemers vaak diegenen die bereid zijn om the extra mile te gaan. Dat valt zeker op bij je leidinggevenden en zal dan ook beloond worden.
Zelfinzicht
➡️ Hoe goed ken jij jezelf?
Durf jij in te zetten op je sterktes en je zwaktes toe te geven? Alleen als je zélf aan het stuur zit van je (professioneel) leven, kan je je persoonlijke competenties verbeteren.
- Op korte termijn… zal een sterk zelfinzicht je helpen om een job/bedrijf te vinden dat goed bij je past.
- Op lange termijn... zal het je helpen om nieuwe skills te ontwikkelen en andere te verbeteren. Mensen die blijven leren en zichzelf in vraag durven te stellen, groeien sneller door.
Als starter is dit vaak moeilijk in te schatten. Hoe weet je nu wat je positieve en negatieve punten zijn als je nog geen werkervaring hebt? Bij Planet Talent gebruiken we daarvoor een uitgebreid assessment.
Elke kandidaat starter vult dit in om hoogte te krijgen van zijn/haar energieniveau, inschikkelijkheid, leervermogen, sociabiliteit… Zo krijgen wij een beter beeld van jouw persoonlijke competenties. En jij verwerft via een wetenschappelijk onderbouwde methode meer inzicht in je sterktes en zwaktes.
Communicatie skills
Feedback geven en ontvangen, goed kunnen luisteren, presenteren, onderhandelen, geschreven en mondelinge communicatie… Het is het begin van alles. Als je deze skills onder de knie hebt, zullen ze je helpen om ook aan andere competenties te sleutelen.
Bekijk deze voorbeelden maar eens; als het misloopt, ligt dat meestal aan een communicatief misverstand.
-
Op korte termijn… hangt het van je communicatie skills af of je bepaalde kansen krijgt. Denk maar aan een sollicitatiegesprek, de taakverdeling of de samenstelling van een projectteam.
-
Op lange termijn… zijn sterke communicatie skills hét middel waarmee je je doelen bereikt. Hard werken is één ding, maar je resultaten presenteren, onderhandelen met je manager, je team motiveren… -dát is het waar je succes mee boekt.
Teamspirit
Niet de film, wel de competentie. Hoe goed kan jij samenwerken? Ook met mensen met wie het niet zo goed klikt? Teamwork slaagt pas als je jouw doelen kan vereenzelvigen met die van het team. Zo word niet alleen jij, maar iedereen er beter van.
-
Op korte termijn… leer je in team zoveel meer bij dan in je eentje, én verzet je veel meer werk.
-
Op lange termijn… leer je steeds nieuwe mensen kennen. Zo breid je je netwerk uit met interessante mensen en opportuniteiten. En wie een leidinggevende positie ambieert, moet een kei zijn in teamwork.
Creativiteit
➡️ Creativiteit in de breedste zin van het woord.
Probleemoplossend denken, concepten uitwerken… Het is één van die competenties die niet snel geautomatiseerd zal worden. Creativiteit is ook al lang niet meer de speeltuin van marketing alleen. Developers bijvoorbeeld moeten ‘out of the box’ kunnen denken om technologisch relevant te blijven.
-
Op korte termijn… maakt een creatieve insteek de saaiere kanten van je job (ja, die zijn er altijd) vaak aangenamer.
-
Op lange termijn… zal je meer conceptueel en strategisch werk mogen doen als je goed ‘out of the box’ kan denken.
Discipline
Respect voor deadlines, afspraken en procedures. Je eigen agenda onder controle houden. En ook als je thuis werkt productief zijn. Beloftes maken én nakomen, daar draait het om.
-
Op korte termijn… zorgt discipline ervoor dat je efficiënt en effectief werkt, zo heb je minder last van stress.
-
Op lange termijn… bewijst je discipline dat je werkgever je kan vertrouwen. Dat wordt zeker geapprecieerd én beloond.
Doelgericht werken
➡️ Ook wel ‘resultaatgericht werken’.
Niet zomaar wat doen, maar steeds met een bepaalde uitkomst voor ogen. Die resultaten analyseren en je werk bijsturen waar nodig, zodat je inspanningen en de opbrengst ervan steeds in evenwicht zijn.
-
Op korte termijn… leidt doelgericht werken tot meer structuur. Wanneer je een duidelijk doel stelt en je prioriteiten goed kent, kan je je werk beter organiseren. Dat zorgt dan weer voor minder druk en stress
-
Op lange termijn… leert dit je om ook voor jezelf doelen te stellen en daarnaartoe te werken. Want succes komt niet uit de lucht gevallen; weten wat je wil en daar bewust naar streven, is al een sterk begin.
Emotionele Intelligentie
➡️ Emoties herkennen bij anderen en er gepast op reageren; makkelijker gezegd dan gedaan.
Mensen met een hoog EQ voelen dit intuïtief aan en zijn ook heer en meester over hun eigen emoties.
-
Op korte termijn… komt dit goed van pas bij teamwork en klantencontact. Mensen met een hoog EQ zullen niet snel uitvliegen of hun geduld verliezen.
-
Op lange termijn… is dit een essentiële competentie voor mensen die teamleader, people manager of iets gelijkaardig willen worden. ‘Graag met mensen werken’ maakt je immers geen goede leidinggevende, emotioneel intelligent handelen wél.
Innovatie, zin voor initiatief
➡️ Ondernemingszin komt niet alleen van pas als je je eigen zaak wil starten.
Ook als je ‘gewoon’ werknemer bent, loont het om nieuwe voorstellen te brengen of projecten op te starten die de business kunnen verbeteren.
-
Op korte termijn… onderscheid je je van andere starters door niet alleen te doen wat je gevraagd wordt, maar ook een stapje verder te gaan. Let er wel op dat deze ‘zijprojectjes’ in lijn zijn met de doelen van de business en geen invloed hebben op je dagelijks werk.
-
Op lange termijn… creëer je zo je eigen job. Als jouw initiatief écht het verschil kan maken voor de onderneming, wordt dat al gauw een project waar je fulltime mee bezig bent.
Kritisch inzicht
Elke week komt er een nieuw boek uit dat dé waarheid verkoopt en elke dag wordt er een nieuwe technologie ontwikkeld die dé oplossing biedt. Hoe ga jij om met deze trends?
Filter je de relevantste eruit of spring je op elk nieuw idee? Neem jij alles aan wat klanten/collega’s/managers je vertellen of check je jouw bronnen? Kritisch inzicht betekent dat je pas knopen doorhakt als je alle informatie hebt verzameld.
-
Op korte termijn… leer je heel veel bij door met een open, maar kritische blik te kijken naar alle nieuwe informatie die op je afkomt.
-
Op lange termijn… ontwikkel je zo een eigen visie. Wie moeite doet om het hele plaatje te zien, zal de (bedrijfs)wereld beter begrijpen. Dat maakt het dan weer makkelijker om je eigen oordeel te verdedigen of aan te passen waar nodig.
Stressbestendigheid
Stressbestendig zijn betekent niet dat je nooit stress hebt, maar wel dat je je kalmte bewaart in stressvolle situaties. Wanneer je je comfortabel voelt in je rol en een bepaalde zekerheid opbouwt in je job, zal dat je helpen om sterker in je schoenen te staan.
-
Op korte termijn… is stressbestendigheid belangrijk in elke nieuwe job. Er komt veel op je af en je wordt er vaak gewoon ‘ingesmeten’. Niet panikeren als er iets fout loopt en de dingen zelf oplossen i.p.v. bij je manager aan te kloppen, daar leer je het meest uit.
-
Op lange termijn… is dit een noodzakelijke competentie voor wie een hogere managementfunctie ambieert of voor wie een team wil leiden. Want hoe meer verantwoordelijkheid, hoe meer druk, hoe meer stress.
Organisatietalent
Goed kunnen plannen, duidelijke afspraken maken, time management, zelfstandigheid… al deze competenties worden vaak verzameld onder de noemer ‘organisatietalent’. Een skill die vooral belangrijk is voor mensen met relatief veel vrijheid in hun job.
-
Op korte termijn… is er organisatietalent nodig om overzicht in je agenda te bewaren. Zeker mensen die veel zelfstandig werken en geen 9-to-5 job hebben, moeten goed zijn in time management.
-
Op lange termijn… kan organiseren een job op zich zijn. Ben je graag bezig met planningen, procedures en communicatie? Dan is (account)management misschien iets voor jou.