11/04/2023

Programmeertaal Ruby

Wat is Ruby? Wat zijn de voordelen en nadelen van programmeertaal Ruby? Wie is Yukihiro Matsumoto en wat heeft hij met Ruby te maken? Lees het in deze blog

geschreven door: Planet Talent
Yukihiro Matsumoto uitvinder van Ruby
Deel blogpost:

Wat is Ruby?

 

Ruby is een open-source programmeertaal die zich richt op eenvoud en productiviteit.

 

Het werd halverwege de jaren negentig ontwikkeld door Yukihiro "Matz" Matsumoto in Japan en ondersteunt meerdere programmeerparadigma's, waaronder functionele, imperatieve, objectgeoriënteerde en reflectieve programmering.

 

Ruby is "zeer draagbaar" en dient voor vele doeleinden, waaronder het bouwen van desktopapplicaties, statische websites, gegevensverwerkingsservices, automatiseringstools, webservers, DevOps, webscrapen en crawlen.

 

 

Met draagbare programmeertalen kan je software maken voor verschillende computersystemen"

 

 

Ruby on Rails is het applicatieframework dat werkt met Ruby en geoptimaliseerd is voor "programmeursgeluk" en duurzame productiviteit.

 

 

Yukihiro Matsumoto

 

 

Wie is Yukihiro Matsumoto?

 

Yukihiro "Matz" Matsumoto, geboren op 14 april 1965 (zie foto), is een Japanse computerwetenschapper en softwareprogrammeur die vooral bekend is als de maker en hoofdontwerper van de programmeertaal Ruby.

 

Hij is ook de auteur van de originele referentie-implementatie van Ruby, bekend als Matz's Ruby Interpreter (MRI).

 

Matsumoto is afgestudeerd aan de Universiteit van Tsukuba, waar hij informatica studeerde en lid was van Ikuo Nakata's onderzoekslaboratorium voor programmeertalen en compilers.

 

Hij werkte voor het Japanse open-sourcebedrijf netlab.jp en staat bekend als een van de open-source-evangelisten in Japan. Hij heeft verschillende open-sourceproducten uitgebracht, waaronder cmail, de op Emacs gebaseerde gebruikersagent voor e-mail, volledig geschreven in Emacs Lisp.

 

Matsumoto is de hoofdarchitect van Ruby bij Heroku, een online cloudplatform-as-a-service in San Francisco. Hij is een fellow van het Rakuten Institute of Technology, een onderzoeks- en ontwikkelingsorganisatie in Rakuten Inc.

 

 

Waarom heeft Yukihiro Matsumoto Ruby uitgevonden?

 

Yukihiro Matsumoto creëerde Ruby met als hoofddoel de productiviteit van programmeurs te verbeteren door de taal eenvoudig en gebruiksvriendelijk te maken. Hij ontwierp Ruby voor mensen, niet voor machines, en wilde van programmeren een plezierige ervaring maken.

 

Matsumoto is van mening dat programmeren een leuke en creatieve activiteit moet zijn in plaats van een vervelende en frustrerende bezigheid. Hij heeft ook benadrukt hoe belangrijk het is om de unieke kenmerken van Ruby te behouden en niet simpelweg functies uit andere talen te kopiëren.

 

Matsumoto's visie voor Ruby is om te evolueren en zich aan te passen aan nieuwe technologieën terwijl het trouw blijft aan zijn kernwaarden.

 

 

Ruby on Rails

 

Ruby on Rails (vaak "Rails" genoemd) is een open-source framework voor de ontwikkeling van webapplicaties, geschreven in de programmeertaal Ruby, dat een vooraf gebouwde structuur voor ontwikkeling biedt, waardoor webontwikkeling sneller en gemakkelijker wordt.

 

Het maakt gebruik van het architectonische patroon Model-View-Controller (MVC) en is flexibel en nuttig voor alle soorten webtoepassingen.

 

Rails wordt het meest gebruikt om volledige webapplicaties en API's te bouwen, waardoor het een goede keuze is voor diegenen die het technische veld willen betreden. Het valt op door het eenvoudige onderhoud en de samenwerkingsbenadering, die is gebaseerd op best practices voor Rails-ontwikkelaars.

 

 

 

Het architectuurpatroon Model-View-Controller

 

Het architectuurpatroon Model-View-Controller (MVC) is een veelgebruikt ontwerppatroon bij softwareontwikkeling. Het scheidt een applicatie in drie onderling verbonden componenten, die elk een specifieke reeks taken uitvoeren:

 

 • Model - Het model vertegenwoordigt de gegevens en de bedrijfslogica van een applicatie. Het model is verantwoordelijk voor het beheer van de gegevens, logica en regels van het domein van de toepassing.

 

 • View - De View is verantwoordelijk voor het weergeven van de gegevens aan de gebruiker. Het haalt de gegevens uit het model en presenteert deze in een gebruiksvriendelijk formaat. De weergave is ook verantwoordelijk voor het afhandelen van gebruikersinvoer en het verzenden ervan naar de controller.

 

 • Controller - De controller fungeert als intermediair tussen het model en de weergave. Het ontvangt input van de gebruiker via de weergave en werkt het model dienovereenkomstig bij. Het haalt ook gegevens op uit het model en stuurt deze naar de weergave voor weergave aan de gebruiker.

 

 

Het MVC-patroon is handig voor het organiseren van code en het scheiden van zorgen. Het maakt het gemakkelijker om code te onderhouden, testen en wijzigen, omdat wijzigingen die in één component worden aangebracht, geen invloed hebben op de andere componenten.

 

Dit patroon wordt gebruikt in veel populaire frameworks, zoals Ruby on Rails, Django en Laravel.

 

 

Beroemde Ruby on Rails-projecten

 

Er zijn verschillende beroemde Ruby on Rails-projecten die in de loop der jaren aan populariteit hebben gewonnen. Enkele van de meest bekende Ruby on Rails-projecten zijn:

 

 • Shopify - Een e-commerceplatform waarmee bedrijven hun online winkels kunnen creëren en beheren.
 • GitHub - Een webgebaseerd platform waarmee ontwikkelaars hun code kunnen opslaan en delen met anderen.
 • Basecamp - Een projectmanagementtool die teams helpt georganiseerd en op schema te blijven.
 • Airbnb - Een platform waarmee mensen hun huis of appartement kunnen verhuren aan reizigers.
 • Urban Dictionary - Een populair online woordenboek met definities voor jargonwoorden en -zinnen.

 

Andere opmerkelijke Ruby on Rails-projecten zijn Groupon, Goodreads, Kickstarter, Hulu en Slideshare. Ruby on Rails is een veelzijdig framework dat kan worden gebruikt om een ​​verscheidenheid aan webapplicaties te bouwen, van sociale netwerken tot e-commercesites tot informatieportalen en meer.

 

 

Ruby voordelen

 

Ruby heeft verschillende voordelen, waaronder:

 

 • Kosteneffectieve ontwikkeling: Ruby is een gratis en open-source programmeertaal, waardoor het een kosteneffectieve optie voor ontwikkeling is.

 

 • Gebouwd op Model-View-Controller (MVC)-architectuur: Ruby on Rails, een populair webapplicatieframework gebouwd op Ruby, volgt de Model-View-Controller (MVC)-architectuur, waardoor het gemakkelijk is om wijzigingen te beheren.

 

 • Eenvoudig te onderhouden: Ruby heeft een eenvoudige en gemakkelijk te begrijpen syntaxis, waardoor het gemakkelijk is om code te onderhouden en aan te passen.

 

 • Veilig: Ruby heeft ingebouwde beveiligingsfuncties die veelvoorkomende beveiligingsproblemen helpen voorkomen.

 

 • Verbetert de productiviteit: de beknopte en leesbare syntaxis van Ruby kan ontwikkelaars helpen sneller en efficiënter code te schrijven, waardoor de productiviteit wordt verbeterd.

 

 • Geautomatiseerd testen: Ruby heeft ingebouwde testframeworks die geautomatiseerd testen mogelijk maken, waardoor de kans op bugs en fouten afneemt.

 

 

Ruby nadelen

 

Een van de nadelen van Ruby is de beperkte flexibiliteit, waardoor het moeilijk is om de kerncodebase te wijzigen. Ruby volgt standaarden en paradigma's strikt, wat een belemmering kan zijn bij het implementeren van niet-standaard functies.

 

Bovendien kan Ruby's flexibiliteit het moeilijk maken om te debuggen, en het heeft weinig use cases buiten webontwikkeling, waardoor het minder veelzijdig is in vergelijking met andere programmeertalen.

 

Een ander nadeel is dat Ruby mogelijk een langzamere runtime van applicaties heeft in vergelijking met andere technologieën.

 

Ten slotte heeft Ruby een kleinere ondersteuningsgemeenschap en een beperkte beschikbaarheid van Ruby-ontwikkelaars in vergelijking met meer populaire talen zoals Java of Python.

 

 

Ruby versus Python

 

Ruby en Python zijn beide populaire programmeertalen, maar ze hebben enkele belangrijke verschillen.

 

 • Ruby is een scripttaal aan de serverzijde die voornamelijk wordt gebruikt voor webontwikkeling en functioneel programmeren, terwijl Python vaak wordt gebruikt voor academisch, AI, machine learning en wetenschappelijk programmeren.

 

 • Python ondersteunt multiple inheritance, terwijl Ruby single inheritance ondersteunt.

 

 • Ruby heeft een kleinere bibliotheek dan Python en kan soms moeilijker te debuggen zijn, maar wordt als expressiever, eleganter en krachtiger beschouwd.

 

 • Beide talen hebben vergelijkbare prestaties omdat het scripttalen zijn.

 

 • Bedrijven die Ruby gebruiken zijn Hulu, Basecamp, GitHub en Airbnb, terwijl bedrijven die Python gebruiken YouTube, Instagram, Spotify, Reddit en Dropbox zijn.

 

 

De toekomst van Ruby

 

Ruby heeft nog steeds een plaats in de wereld van webontwikkeling, vooral met zijn webapplicatieframework, Ruby on Rails, dat populair en relevant blijft.

 

Ruby on Rails wordt nog steeds beschouwd als een snelle en productieve manier voor kleine teams om producten te ontwikkelen, en Ruby staat erom bekend gebruikers een goede front-endervaring te bieden.

 

Terwijl andere talen zoals Python en JavaScript de laatste jaren dominanter zijn geworden, heeft Ruby nog steeds een sterke open-sourcegemeenschap en voordelen zoals gemakkelijk te schrijven en te lezen.

 

Wereldwijd is er nog steeds een aanzienlijk aantal actieve RoR-websites en dit aantal groeit elke dag.

Gerelateerde posts