Het verschil tussen hard skills en soft skills is op het eerste gezicht vrij duidelijk. Hard skills zijn meetbaar; het zijn de competenties waar je hard voor gewerkt hebt. Het zijn de punten op je diploma en de certificaten aan je muur. Terwijl soft skills de vage sociale persoonlijke vaardigheden zijn die je typeren als mens. Emotioneel of rationeel, positief of cynisch, een teamplayer of niet. Toch? Zo zwart-wit is het (gelukkig) niet.
In welke moet je het meest investeren?
Hard skills zijn belangrijk. Je kennis en vaardigheden bepalen voor welke jobs je in aanmerking komt en voor welke niet. Maar de zogezegde ‘soft’ skills moeten hiervoor zeker niet onderdoen: zij bepalen of je die job ook goed zal uitvoeren. Ze zorgen ervoor dat je sneller leert, doelgericht werkt en beter met je collega’s om kan.
Onlosmakelijk met elkaar verbonden dus. Voor wie succesvol wil zijn (op het werk of privé) loont het om aan beide ‘soorten’ evenveel aandacht te besteden.
Volgens Wikipedia zit het zo:
- Hard skills
Onder hard skills wordt specifieke kennis en vaardigheden verstaan, die kunnen worden gedefinieerd en gemeten. In het bedrijfsleven verwijzen deze hard skills meestal naar boekhoudkundige en financiële kennis of ICT-vaardigheden.
- Soft skills
Soft skills zijn persoonlijke, emotionele en sociale en intellectuele vaardigheden. Soft skills zijn een aanvulling op de "hard skills", de vaardigheden die voor een beroep en allerlei andere activiteiten noodzakelijk zijn.
Ook al weet iedereen dat je nooit op Wikipedia alleen mag vertrouwen, hier stellen ze toch een beetje teleur. Door soft skills als een ‘aanvulling’ te bestempelen, worden ze weer in de hoek van de ‘mooie extraatjes’ geduwd. Niet levensbelangrijk, maar nice to have. “Als je eens wat tijd over hebt kan je er misschien in investeren. Maar concentreer je eerst maar op de hard skills.”
Nope. Soft skills zijn zoveel meer dan sociale en communicatieve vaardigheden (hier vind je een uitgebreide lijst). En ze zijn minstens even belangrijk als hard skills. Niet alleen in je job, maar ook in je relaties, sport, vrije tijd... Ze bepalen of je ergens voldoening uit haalt en of je ergens succesvol in bent. Ze hebben ook een immense invloed op je geluksgevoel.
Bijvoorbeeld: Een programmeur is de beste in code schrijven, maar erg onzeker als hij zijn ontwikkelingen aan het team moet presenteren. Deadlines respecteren is ook niet echt zijn sterkte en veranderingen in de verwachtingen van de klant… daar kan hij moeilijk mee om. Hoe sterk zijn codeer skills ook zijn, deze programmeur zal waarschijnlijk niet de beste resultaten neerzetten.
Hoe train je hard skills vs soft skills?
Hoewel ze niet zonder elkaar kunnen, verschilt de manier waarop je ze aanleert en verder ontwikkelt wel. Voor elke hard skill is er een specifieke training: een cursus op (avond)school, een online trainingstraject, een opleiding op het werk… Sommige skills (bijvoorbeeld werken met een bepaalde marketingtool) ontwikkel je in één dag. Bij andere (bijvoorbeeld een nieuwe taal beheersen) duurt het jaren voor je ze onder de knie hebt.
Meestal kan je cold hard proof voorleggen dat je een bepaalde hard skill bezit: een diploma, titel of certificaat. Of een bepaalde handeling die je eerst niet, en nu wel kan. En grosso modo geldt: één keer behaald, voor het leven op je cv. *
Soft skills zijn sowieso minder meetbaar. Een diploma voor je positieve attitude krijg je misschien in de kleuterschool, daarna (onterecht?) niet meer. Bovendien is het moeilijker om ze te ontwikkelen. Het vergt meer inspanning van jouw kant en ze vragen veel meer onderhoud dan hard skills. Eigenlijk moet je er bijna elke dag mee bezig zijn.
Weet je niet waar te beginnen of hoe je dat best aanpakt? Lees er hier meer over.
* kleine kanttekening: doordat nieuwe technologie zo snel evolueert, doen bepaalde hard skills dat ook.
Right now, estimates put the half-life of a professional skill at just five years - in five years that valuable skill you gained in school or in the workplace is half as valuable as it was when you acquired it.
Soft skills én hard skills op je cv?
Welke competenties vinden werkgevers het belangrijkst? Simpel; de skills die niet/nooit door robots overgenomen kunnen worden. Onderzoek toont aan dat er sinds de digitale revolutie steeds meer belang gehecht wordt aan soft skills. En dat bepaalde diploma’s of hard skills geen garantie meer zijn. Ze mogen dus niet ontbreken op je cv.
Soft skills vs hard skills: battle royal
Hard skills vs soft skills: wie wint het ultieme sollicitatiegevecht? Wat is voor je toekomstige werkgever doorslaggevend? Uiteraard gaan ze op zoek naar een balans tussen beide. Maar het is wel zo dat, als er drie kandidaten zijn met gelijkaardige hard skills, degene met de sterkste soft skills de job zal krijgen.
Werkgevers hechten, naast je kennis en vaardigheden, minstens evenveel belang aan jouw cultural fit: pas je bij het bedrijf? En in een specifiek team? Ze willen weten hoe je met klanten omgaat, hoe je presteert onder druk en hoe goed gezind je elke dag het bureau binnenkomt. Want als het al eens misloopt, ligt dat vaak aan een gebrek aan (de juiste) soft skills.
Hoewel de hard skills op je cv aantonen of je een bepaalde job aankan, zijn het je soft skills die voorspellen of de match tussen jou en het bedrijf al dan niet succesvol zal zijn. En zeg nu zelf, jij wil toch ook liever een job mét toekomstperspectief scoren?
Investeer in soft & hard skills
Ben jij op zoek naar een job of zet je je eerste stappen op de arbeidsmarkt? Dan zijn sterke soft skills onontbeerlijk. Ze helpen je uit te vogelen welke richting je uit wil én ze helpen je dat doel te bereiken.
Wil je starten in IT development, systemen of analyse? Dan is een carrière bij Planet Talent voor jou de ideale keuze.