28/12/2021

Haal het beste uit jezelf tijdens de blok

Met deze tips kom je stressvrij en zelfzeker door de blok.

geschreven door: Planet Talent
Studietips tijdens de blok.
Deel blogpost:

Tip 1: Zorg voor een aangename plek.

 

Installeer je op een plek waar je rustig kan werken. Zorg voor voldoende licht en een goede zithouding aan een opgeruimd bureau. Afleiding is de grootste vijand van concentratie. Schakel meldingen op alle devices uit en zet je smartphone op niet storen.  Je kan echt wel een hele dag zonder social media en jouw FB/Tiktok/instagram volgers kunnen even goed een dagje zonder jou.

   zet je verwarming eens een graadje lager en zet regelmatig een raam open. In een koele ruimte kan je je langer concentreren. Zoek in de zomer een plekje met airco op.

 

 

Tip 2: Stick to the plan.

 

De meeste studenten maken wel een planning maar houden zich er niet aan. Maak een realistische planning van de ganse blok en examenperiode. Duid aan wanneer je niet gaat studeren (feestdagen, familie, examens) en plan ook sport en ontspanning in. Verdeel de leerstof in stukken over de planning. Werk met dagdelen (voormiddag, namiddag, avond) en hou hetzelfde dagritme aan. Die routine zorgt ervoor dat je sneller in 'blokmodus' bent en blijft. Hang de planning op een zichtbare plaats voor jouw huisgenoten en vraag hen je te helpen met discipline.

 

 

Tip 3: Zorg goed voor jezelf.

 

Een blokperiode is een uithoudingsrace en geen sprint. Benut de periode maximaal, spaar je krachten en tank voldoende energie. Dat doe je in de eerste plaats door gezond te eten en voldoende te slapen, maar ook door genoeg te bewegen. Als je gewend bent van te sporten, plan die sportmomenten dan gewoon in. Ben je niet zo sportief? Maak dan een wandeling, doe een paar yoga-oefeningen tussendoor of probeer die hometrainer eens uit. Maak  jouw ontspanningsmomenten zo actief mogelijk. Jouw brein werkt veel beter na een wandeling of sport dan na een uurtje TV.

Voor elke student komen er momenten dat de stress toeslaat. Blijf er niet mee zitten en zoek steun bij vrienden en/familie. Omring je met supporters en positieve energie. 

 

 

Tip 4: Studeer top-down en bottom-up.

 

Hoe begin je aan die cursus van een paar 100 bladzijden? Blad per blad  van voor naar achter? Pak het eens anders aan.

Start met de inhoudstafel en zorg dat je de structuur van de cursus goed begrijpt want dat is de kapstok waaraan je alles gaat ophangen. Maak een schema op basis van de inhoudstafel en voeg kernwoorden en belangrijke verbanden toe. Start elke studeersessie met dit schema te herhalen. (Top-down) Zelfs als je niet genoeg tijd hebt om alles te blokken zal je het er beter van af brengen dan wanneer je een deel van de cursus kent en een ander deel niet.

Studeer dan telkens samenhangende stukjes leerstof en start met het belangrijkste eerst. (bottom-up) Weet dat niet elk detail even belangrijk is en dat inzichtsvragen meestal het meeste punten opleveren. Als jij de prof was, welke examenvragen zou jij dan stellen?

 

 

Tip 5: Last but not least: Toets jezelf

 

Leerstof kan soms heel simpel lijken als je de cursus voor je neus hebt of als je net een hele mooie samenvattig gemaakt hebt. Dan denk je dat het het wel kent maar is dat ook zo?

Tracht de leerstof aan jezelf uit te leggen (al wandelend?), stel zelf vragen op, doe een oefenexamen, maak oefeningen. Herhaling is de beste leermeester.

 

 

Gerelateerde posts