Een goede verstaander heeft maar een half woord nodig
‘Het vertalen van de noden van de klant naar een analyse.’ Dat klinkt makkelijk toch? De praktijk leert ons iets anders. Het is belangrijk om de wensen van de klant niet te letterlijk te nemen; er is ALTIJD ruimte voor onderhandeling. Probeer de zaken concreet te maken met een schets: zo valideer je hun vereisten en creëer je een shared understanding met de klant.
Staar je niet blind op de details
Als je problemen voorgeschoteld krijgt, moet je zelf bepalen hoe belangrijk het is om een oplossing te voorzien. Ik stel me altijd de vraag of iets structureel blokkerend (structural) of een nice-to-have (adornment) is. Heeft het probleem een structureel blokkerende impact, dan is het gerechtvaardigd om je hoofd er over te breken. Als het gaat om niet-structurele zaken zoals kleur, naamgeving etc. dan zal je spaarzaam moeten zijn met je tijd.
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard
Vertrouwen ligt aan de basis van elke klantenrelatie. Maar dat vertrouwen bekomen, vergt veel inspanningen, tijd en geduld. De vooruitgang die je boekt kan ambigu zijn, want je krijgt hier geen periodieke feedback over. Soms scoor je punten, soms verlies je punten. Wees bewust dat dit een langzaam maar duurzaam proces is, waarbij je de vruchten pas kan plukken op lange termijn.
Context is king
De ene business analist is de andere niet. Hoe dat komt heeft veeleer te maken met de context van het project waaraan ze werken. Die context hangt af van de grootte van het project en de voorkeuren van de klant en je collega’s. Dus maak je geen zorgen als je niet mee bent vanaf dag één, niemand is dat! Stel vragen (én zaken in vraag) en wees niet verlegen om advies te vragen. Je kan er alleen maar van bijleren!
Waren je studies een goede voorbereiding op deze job als business analist?
Ja en nee. Het vak Systeemanalyse boeide mij enorm en heeft mijn passie aangewakkerd voor het vinden van een 'simpele' oplossing voor complexe systemen. Maar op de universiteit bekijk je alles vanuit een comfortabel perspectief. Je ziet alleen hoe het er theoretisch aan toe zou moeten gaan, de vele valkuilen in de communicatie tussen IT en business komen te weinig aan bod. Mensen die reageren met systemen... dat botst vroeg of laat altijd.
Een goede analist...
... ziet wat anderen niet zien.
De verschillende stakeholders zien vaak alleen hun eigen prioriteiten. Als analist moet je dan waken over het evenwicht. De grootste uitdaging in IT is dan niet het systeem, maar de mensen: zij maken het systeem soms nodeloos complex. Je moet daarom de balans proberen vinden tussen alleen maar luisteren naar de eindklant en helemaal niet luisteren naar de eindklant.
... hoort wat anderen niet horen.
Je moet vooral goed kunnen luisteren. En dat betekent: openstaan voor alles, zonder vooringenomenheid. Het vergt heel wat oefening om pas conclusies te trekken op het einde van een gesprek met de klant in plaats van al met een plan te komen wanneer de eerste vereiste aan bod komt.
Wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt het afgelopen jaar?
Ik heb vooral geleerd om beter over mijn eigen tijd te waken. De kunst is om snel gegevens op te nemen en daarover beslissingen te maken, je kan niet ALLES in overweging nemen. Daarin selectief zijn en er slim mee omgaan is iets wat je enkel uit ervaring kan leren. Daarom leer ik zoveel van mijn collega's; business analisten die al 20, 30 jaar in het vak zitten. Altijd blijven leren, daar geniet ik echt van.
Waar droom je nog van?
Ik heb onlangs het advies gekregen om in de IT sector nooit meer dan twee jaar vooruit te kijken. Het gaat zo snel, de materie waarmee je bezig bent evolueert continu. Mijn job kan er binnen twee jaar dus weer helemaal anders uitzien: maar dat is net de uitdaging! Nu wil ik vooral een hele goede business analist worden. Dat is voorlopig mijn streefdoel. Eens ik dat bereikt heb, zien we wel weer verder. Doe ik het graag? Dan wil ik het blijven doen. Zo simpel is het.