Planet Talent

Business analist


Welkom bij de complete gids voor business analisten, waar we een diepgaande kijk werpen op deze boeiende carrière.

Of je nu overweegt om business analist te worden, momenteel een student bent die zich afvraagt welke opleiding nodig is, of gewoon meer wilt weten over de rol van een business analist, we hebben alle antwoorden voor je.

Starters werken aan hun soft skills

Wat doet een business analist?

Een business analist is een sleutelfiguur in organisaties die de brug slaat tussen zakelijke behoeften en technologische oplossingen.

De kernverantwoordelijkheid van een business analist, is het begrijpen van de bedrijfsprocessen, het identificeren van problemen of kansen, en het vertalen daarvan naar duidelijke eisen voor IT-teams. Hier zijn enkele van de belangrijkste taken die een business analist uitvoert:

 

1. Requirements Gathering (Eisen Verzamelen):

 

Het verzamelen van eisen is de hoeksteen van het werk van een business analist. Ze interviewen belanghebbenden, analyseren documentatie en creëren uitgebreide lijsten met vereisten voor projecten.

 

2. Procesanalyse:

 

Business analisten onderzoeken de bestaande bedrijfsprocessen om inefficiënties en knelpunten te identificeren. Ze stellen verbeteringen voor om de bedrijfsvoering te optimaliseren.

 

3. Data-analyse:

 

Het gebruik van gegevens is cruciaal voor business analisten. Ze analyseren gegevens om trends, patronen en inzichten te ontdekken die besluitvorming ondersteunen.

 

4. Documentatie:

 

Het vastleggen van alle bevindingen en eisen in duidelijke documentatie is van vitaal belang. Dit helpt bij het communiceren van de behoeften aan andere teams en bij het waarborgen van de projectintegriteit.

 

5. Communicatie:

 

Effectieve communicatie is een van de belangrijkste vaardigheden van een business analist. Ze moeten technische informatie begrijpelijk kunnen overbrengen aan niet-technische belanghebbenden en vice versa.

 

Wat-doet-een-business-analist-featured-image

 

Een business analist vormt dus eigenlijk de link tussen business en IT. Ben je benieuwd naar meer informatie over wat een business analist doet? Wat het verschil is met de rol van functioneel analist? En wat een business analist doet bij Planet Talent? Lees dan onze uitgebreide blog. Klik op onderstaande knop👇

Business analist opleiding

Nu je een idee hebt van wat een business analist doet, laten we eens kijken naar de opleiding die nodig is om deze rol te vervullen.

Er zijn verschillende paden die je kunt bewandelen om een business analist te worden:

 

1. Bacheloropleiding:

 

Veel business analisten hebben een bachelor's degree in bedrijfskunde, informatica, economie of een gerelateerd vakgebied. Een stevige academische basis kan je helpen bij het begrijpen van zakelijke concepten.

 

2. Masteropleiding:

 

Sommige business analisten kiezen ervoor om een master's degree na te streven, zoals een MBA of een master in business analytics, om hun kennis en carrièremogelijkheden te vergroten.

 

3. Certificeringen:

 

Het behalen van relevante certificeringen kan je geloofwaardigheid als business analist vergroten. Enkele bekende certificeringen zijn Certified Business Analysis Professional (CBAP) en Certified ScrumMaster (CSM).

 

4. Planet Talent

 

De business analist opleiding van Planet Talent omvat een intensief en gevarieerd opleidingsprogramma met klassieke trainingen rond organisatie en communicatie, maar ook aan sportprogramma , events met inspirerende sprekers en bootcamps waar je niet alleen je grenzen leert verleggen, maar ook een netwerk van gelijkgestemden voor het leven opbouwt.

 

Business-analist-opleiding-featured-image

 

Intussen start je op als business analist bij Planet Talent en verdien je een mooi business analist salaris.

 

Wil je meer lezen over welke opleidingen je kan volgen om als business analist aan de slag te gaan? Lees dan onze uitgebreide blog. Klik op onderstaande knop👇 

Skills business analist

Een business analist heeft vele talenten en ontwikkelt naast persoonlijke skills ook een aantal specifieke job skills:

Om succesvol te zijn als business analist, moet je een breed scala aan vaardigheden ontwikkelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste vaardigheden die je nodig hebt:

 

1. Analytisch Denken:

 

Je moet in staat zijn om complexe problemen te analyseren en tot praktische oplossingen te komen.

 

2. Communicatievaardigheden:

 

Effectieve communicatie is essentieel, zowel schriftelijk als mondeling.

 

3. Technische Kennis:

 

Begrip van IT-systemen, databases en software is nodig om technische teams te begeleiden.

 

4. Kritisch Denken:

 

Je moet in staat zijn om aannames uit te dagen en kritisch te denken om tot weloverwogen beslissingen te komen.

 

5. Projectmanagementvaardigheden:

 

Het vermogen om projecten te coördineren en taken te beheren is van groot belang.

 

Business-analist-competenties-featured-image

 

Naast deze 5 belangrijke business analist skills, zijn er nog andere business analist competenties die een business analist (of business analyst in het Engels) nodig heeft om de job succesvol uit te voeren en nieuwe ontwikkelingen te omarmen en in goede banen te leiden. Lees er in onderstaande blog alles over:

Business analist loon

Een van de aantrekkelijke aspecten van een carrière als business analist is het potentieel voor een competitief salaris

Het exacte salaris kan variëren op basis van factoren zoals ervaring, locatie en branche, maar het gemiddelde loon voor business analisten is vaak aantrekkelijk.


De bedragen per maand voor junior business analisten, vind je hieronder:
 
Het gemiddelde junior business analist salaris voor een starter met minder dan drie jaar ervaring bedraagt 2300 à 2400 euro per maand.
Heb je zes of meer jaar werkervaring? Dan stijgt dat cijfer tot ongeveer 3.000 euro per maand.

 

 

IT business analist salaris featured image

 

Benieuwd naar het senior business analist loon? De verschillende factoren die je loon meebepalen? En wat wij van Planet Talent bovenop je loon als business analist geven? Lees dan zeker onze uitgebreide blog over het business analist loon. 👇

Business analist vacature

Een veelgestelde vraag is waar je als business analist vacatures kunt vinden. Wij helpen je op weg en tonen je ook graag onze vacature.

Business analisten zijn in vrijwel elke sector nodig, dus er zijn tal van kansen beschikbaar. Hier zijn enkele bronnen waar je business analist vacatures kunt vinden:

 

1. Online Vacaturebanken:

 

Websites zoals LinkedIn, Indeed, Glassdoor en Monster bieden uitgebreide lijsten met business analist vacatures. Je kunt filters gebruiken om vacatures te zoeken op locatie, ervaringsniveau en branche.

 

2. Bedrijfswebsites:

 

Grote organisaties plaatsen vaak hun vacatures rechtstreeks op hun eigen websites. Het is de moeite waard om de carrièrepagina's van bedrijven waarin je geïnteresseerd bent regelmatig te controleren.

 

3. Wervingsbureaus:

 

Wervingsbureaus en headhunters zijn gespecialiseerd in het matchen van getalenteerde kandidaten met bedrijven die op zoek zijn naar business analisten.

 

4. Planet Talent

 

Start je carrière als business analist en grijp je kans om via uitdagende rollen, een uniek programma, en een bruisend netwerk impact te hebben in een digitaal gedreven omgeving.


Al meer dan 25 jaar brengen we jong, digitaal talent samen met bedrijven en experten om duurzaam te groeien en slim te navigeren doorheen hun carrière.

 

Benieuwd naar onze business analist vacature? Klik dan snel op onderstaande knop: