Afgestudeerd, wat nu?

5 minuten leesplezier
Geschreven door
Planet Talent

Liters bloed, zweet en tranen! Eindelijk heb je dat waardevolle papiertje op zak. Er komt een boeiende tijd aan, maar ook één met veel vraagtekens. Wat moet je nu doen als je afgestudeerd bent? Wie moet je op de hoogte brengen dat je aan het werk gaat? Wat met de VDAB?

redd-angelo-11902-unsplash-271565-edited.jpg
  1. Schrijf je in bij de VDAB

Het is belangrijk om je na jouw studies in te schrijven bij de VDAB als werkzoekende. Dan begint je beroepsinschakelingstijd te lopen. Euh… beroepsinschakelingstijd?! Dat is de wachttijd om aanspraak te maken op een uitkering. Die krijg je niet als je net van school komt, het duurt een jaar vooraleer de uitkering in werking kan treden. De beroepsinschakelingstijd start ten vroegste op 1 augustus in het jaar waarin je afstudeert. Wanneer je wacht met registreren, blijft die periode echter opschuiven. Vind je direct na je studies werk? Dan hoef je je niet perse in te schrijven. Schreef je je toch in? Geen zorgen, VDAB schrijft je weer uit. Je hoeft dus niets te doen.

Naast je beroepsinschakelingstijd heeft een inschrijving bij de VDAB nog enkele voordelen. Je kan een beroep doen op de VDAB-diensten bij de zoektocht naar een job. Ze sturen je relevante jobs door en wanneer de zoektocht wat stroef loopt, bieden ze ook sollicitatieadvies en training aan.

De belangrijkste stap na het afstuderen is nog altijd de zoektocht naar dé job. De VDAB kan je al een duwtje in de goede richting geven. Naast de VDAB bestaan er nog bedrijven die meer gespecialiseerd zijn in de integratie van afgestudeerden in het bedrijfsleven.

  1. Schrijf je in bij een ziekenfonds

Je diploma brengt meteen ook meer verantwoordelijkheid met zich mee. Zodra je begint te werken ben je niet meer ten laste van je ouders. Je moet je dus ook zelf gaan inschrijven bij een ziekenfonds. Dit moét omdat je in België verplicht bent een ‘verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen‘ te hebben. Deze verzekering houdt in dat je deels vergoed wordt na een consultatie bij de dokter. Ook wanneer je in het ziekenhuis belandt, krijg je een forfaitaire vergoeding. Heb je echter nog niet meteen werk na je studies, dan hoeft dat nog niet cito presto gefikst te worden.

Optie: Hospitalisatieverzekering (het kan soms keren…)

Je moet echt zelf op je benen staan, ook wanneer je ernstig ziek valt. Daarom is het aangeraden om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Zo blijven de kosten bij een prijzig ziekenhuisverblijf beperkt. Deze verzekering gaat dus verder dan de voorgaande, maar is niet verplicht. Veel werkgevers integreren een hospitalisatieverzekering in de verloning. Mocht dit niet het geval zijn, is dit toch wel één om niet uit het oog te verliezen.

  1. Verwittig het kinderbijslagfonds

Wanneer je (vast) werk hebt gevonden, krijg je geen kinderbijslag meer. Wanneer je echter op zoek bent naar werk, heb je wel nog recht op bijslag tot je 25e. Je brengt best het kinderbijslagfonds op de hoogte van jouw veranderde situatie. Wanneer je het kinderbijslagfonds niet op de hoogte brengt, zullen zij nadien het ten onrechte uitbetaalde bedrag terugvorderen. En dat is geen pretje. Hou ook rekening met het feit dat je als werkzoekende je bijslag verliest wanneer je meer verdient dan 541,09 euro per maand.

  1. Doe navraag naar jeugdvakantie

Het aantal verlofdagen in België wordt berekend op basis van het aantal gewerkte dagen van het jaar voordien. Starters hebben dus jammer genoeg niet veel vakantie het eerste jaar. Maar als je jonger bent dan 25 en je hebt een maand gewerkt tijdens je afstudeerjaar is er goed nieuws. Je hebt recht op jeugdvakantie! De documenten voor de aanvraag van jeugdvakantie vind je terug op de website van de RVA.

  1. Neem een familiale verzekering

Een familiale verzekering dekt je burgerlijke aansprakelijkheid tegenover andere personen. Deze verzekering komt dus tussen wanneer je schade berokkent aan derden. Een voorbeeld ter verduidelijking: je bent uitgenodigd op een feestje van vrienden, maar je maakt per ongeluk de tv kapot… In dat geval komt de familiale verzekering tussen. Die verzekering is niet verplicht, maar ze valt mee qua prijs en kan je een hoop kopzorgen besparen bij een ongeval. Wanneer je inwoont bij je ouders, dan sta je nog bij hen ingeschreven. Als je alleen woont of dat van plan bent, kun je die verzekering maar beter in orde brengen. Let op: gedomicilieerd zijn op het adres van jouw ouders en zelf ergens anders wonen, is niet voldoende.

Nu weet je wat doen als je afgestudeerd bent

Wanneer je al die elementen in orde brengt, heb je al heel wat minder zorgen bij de zoektocht naar de job van jouw dromen. Nu weet je wat te doen als je afgestudeerd bent. Veel succes!

EXTRA: Nog de laatste zomer werken als jobstudent?

Je mag als schoolverlater normaal gezien niet meer werken als jobstudent, maar er is één uitzondering… Wanneer je afstudeert in juni kan je wel nog als jobstudent werken tot eind september. Wanneer je echter in september of januari afstudeert, ziet de situatie er iets anders uit. Als je hierover meer te weten wilt komen, klik dan hier

solliciteer nu!
BEZORG ONS JE CV Geschreven door Planet Talent

Misschien wil je dit ook lezen