Hoe filter je er de juiste vacature uit?
Weten wat je wil, het is weinigen gegeven. Beantwoord om te beginnen deze vijf vragen. Ze zullen je helpen bij je zoektocht naar je ideale startersjob.
Waarom?
Waarom wil je een bepaalde job doen of in een bepaalde sector terechtkomen?. Ga op zoek naar je intrinsieke motivatie: voor welk soort werk sta je met plezier op? Welk persoonlijk doel wil je bereiken met de job die je doet? Welke impact wil je hebben?
Tip: Schrijf je doelen op. Het zal je helpen om de vacatures voor starters te filteren. Droom je graag al wat verder? Dan maak je aan de hand van dit voorbeeld een carrièreplanning op.
Waar?
België is het land van frieten, chocolade en… files. Daar kan je niet om heen. Bedenk bij jezelf hoeveel tijd je elke dag wil besteden aan woon-werkverkeer. Sta bij elke vacature stil hoe vroeg je uit je bed moet om op je werk te geraken. En of je dit lang kan volhouden. Ga je met de auto? Met het openbaar vervoer? Met de fiets of zelfs te voet? Het heeft allemaal een invloed op je energieniveau.
Wat houdt het in?
Jobinhoud is waarschijnlijk het eerste waar je naar kijkt. Informeer zeker of je de gevraagde competenties al moet bezitten, of dat er nog ruimte is om te groeien. Jobinhoud is belangrijk, maar kan een vertekend beeld geven. Dezelfde job kan in twee verschillende bedrijven er helemaal anders uitzien. Koppel de inhoud van de vacature daarom altijd aan de cultuur van het bedrijf.
Het takenpakket van een projectmanager bijvoorbeeld, is in een startup waarschijnlijk heel wat uitgebreider dan in een multinational. En bij het ene bedrijf is je groeipad al helemaal uitgestippeld, terwijl je elders zelf je weg moet zoeken. Vraag je af in welk soort bedrijf je wil terechtkomen. Met deze tips van VDAB kom je al een heel eind.
Wie werkt er nog?
Een vacature zal een bedrijf altijd op zijn best presenteren. . Maar dat zegt vaak niet veel over hoe het er echt aan toe gaat op de werkvloer. Als een vacature je aanspreekt, vraag je best eerst eens rond bij vrienden en familie of ze iemand kennen die er werkt.
Inside information is handig voor tijdens een sollicitatiegesprek, maar het vertelt je ook veel over de ongeschreven regels. Hoe is de sfeer? Hoe wordt er gecommuniceerd? Hoe is de relatie met het management? Hoe worden nieuwe werknemers ontvangen?
Wat schuift dat?
We moeten er niet flauw over doen: je wil correct betaald worden voor je werk. Maar staar je niet blind op het geld alleen. Vraag je af welke voordelen er nog in het loonpakket zitten. Krijg je een bedrijfswagen, kilometer- of fietsvergoeding? Zijn er maaltijd- of ecocheques inbegrepen? Misschien een hospitalisatieverzekering of een pensioenplan? Hoe zit het met overuren en/of weekendwerk?
Soms verdien je bruto iets minder, maar weegt dat niet op tegen de vele extralegale voordelen. Check via de loonwijzer wat je als starter met jouw diploma mag verwachten.
Waar vind je de beste vacatures voor starters?
Ben jij één van de lucky bastards die van verschillende bedrijven al jobaanbiedingen gekregen heeft, dan kan je deze paragraaf gerust overslaan. Wie het nog niet weet of graag grasduint tussen vacatures: dit zijn de musts voor starters.
Vacaturesites
Deze usual suspects ben je waarschijnlijk al tegengekomen. Het loont de moeite om ze in de gaten te houden, ook al verdwijnen de interessante vacatures al snel in het overaanbod. Deze sites zijn vooral handig als je verschillende vacatures wil vergelijken.
Wacht niet tot je aan de slag bent om een LinkedIn-profiel aan te maken, ook tijdens je jobzoektocht komt dit handig van pas. Veel bedrijven en recruiters zijn zeer actief op LinkedIn en zoeken daar naar de juiste profielen. Een deftige foto, accurate beschrijving en een beknopte oplijsting van je studies en ervaring zijn een must!
Glassdoor
Glassdoor is meer dan alleen een vacaturewebsite. Je vindt er reviews, informatie over loon en voordelen, tips over sollicitatieprocedures, foto’s, filmpjes en nog veel meer. Ideaal als je al een paar werkgevers in gedachten hebt. Je moet er wel een account voor aanmaken.
Social media
Tegenwoordig vind je de meeste bedrijven ook op Facebook en Instagram. Op hun social media accounts vind je vaak informele sfeerfoto’s die de bedrijfscultuur weerspiegelen. Ook hun vacatures posten ze hier iets speelser, al moet je waarschijnlijk nog altijd via hun officiële kanalen solliciteren.
Via een consultancy of recruitmentbureau
Er zijn tientallen bedrijven gespecialiseerd in vacatures voor starters. Sommigen helpen je enkel bij het vinden van een job, anderen bieden ook coaching en extra opleidingen aan. Leer je graag bij en wil je snel groeien? Dan is dit iets voor jou.
Je eigen netwerk
Je eigen familie en vrienden kennen je soms beter dan jezelf. Vraag eens aan hen waar ze jou zien werken, en probeer dat eens uit. Misschien kennen ze wel iemand die jou aan een job kan helpen? Dit soort connecties moet je koesteren, want zo vind je soms een job nog voor de vacature verschenen is.
Vacatures voor starters, bestaat dat wel?
Weinig vacatures zijn echt op het lijf van starters geschreven. Aarzel dus niet om ook wat ‘hoger’ te grijpen dan je realistisch lijkt.
- Aantal jaar ervaring: de meeste vacatures vragen een minimum aan ervaring maar 1-3 jaar, daar mag je als starter zeker op reageren.
- “Ervaring met XXX is gewenst”: denk aan projecten/lessen in je opleiding, en ook aan je ervaring binnen vakantiewerk.
- Opleiding: soms kan je ook met een andere opleiding dan gevraagd de job goed invullen. Vermeld die.
- Gevraagde skills: staan er zaken bij die je nog niet (goed) kan, zeg dan dat je openstaat voor bijleren/opleiding/coaching/…
Je hebt als starter ook veel voordelen te bieden: je bent jong, flexibel, mee met de nieuwste kennis, nog niet gebonden aan een gezin, …
#gewoondoen dus ;-)